free templates joomla

Пастирське послання архієпископа Мечислава Мокшицького

з нагоди 25-ї річниці відновлення

структур Римо-Католицької Церкви в Україні

Дорогі Священики та Богопосвячені Особи!

Возлюблені у Христі Брати і Сестри!

 

Два тижні тому розпочався 2016 рік, який для всієї спільноти Вселенської Церкви є особливим через Надзвичайний Ювілей Божого Милосердя. 

 В буллі „Misericordiae vultus” папа Франциск пригадує всім нам, що «Опорна балка, на яку спирається Церква, це милосердя. У душпастирській діяльності Церкви все має бути огорнене ласкавістю, з якою звертаються до вірних; також і ніщо з її проповідування та її свідчення, наданого світові, не може бути позбавлене милосердя. Достовірність Церкви перевіряється на шляху любові милосердної та співчутливої. Церква «живе невичерпним прагненням давати милосердя».

 Цей папський погляд на свідчення Церкви зобов’язує нас стати на шлях милосердя, розпочинаючи від віднови життя у Таїнствах, у паломництві до визначених Стаційних Храмів і перехід через Святі Двері, взаємопробаченням кривд і конкретними вчинками милосердя, допомагаючи вбогим, хворим і самотнім, засновуючи доброчинні парафіяльні групи, підтримуючи скривджених внаслідок воєнних дій та закінчуючи регулярною молитвою в наміренні миру і суспільного ладу в нашій державі.

 У Рік Милосердя вписується також інший важливий ювілей, який відзначатиме Церква в Україні. Ним є 25 річниця відновлення церковних структур, по роках поневолення, яке мало місце після ІІ Світової Війни. Цей крок до свободи прийшов через відважне рішення святого Йоана Павла ІІ, який 16 січня 1991 року відновив діяльність нашої Церкви в Україні і відродив дієцезіальні структури у Львові, Житомирі і Кам`янець-Подільському.

Першим митрополитом відновленої Архідієцезії був призначений єпископ Мар’ян Яворський. До отримання цієї номінації Єп-п Яворський був апостольським адміністратором Львівської Архідієцезії у Любачеві (Польща), керуючи тією частиною Львівської Архідієцезії, яка до ІІ Світової Війни залишилася в межах Польщі.

16 січня 1991 р. Папа Римський призначаючи перших післявоєнних єпископів, тоді теж в Україні встановив єпископів-помічників – о. Рафала Кєрницького і о. Маркіяна Трофим`яка. Дієцезіальним єпископом у Кам`янець-Подільському був призначений о. Ян Ольшанський, а в Житомирі о. Ян Пурвінський. 

Возлюблені у Христі!

Наша  Католицька  Церква  в  Україні,  так  як  і  вся  Церква  у  Радянському  Союзі, після ІІ Світової Війни пережила важкі часи. Тодішня влада обкрадала та нищила костьоли, переслідувала духовних осіб та мирян, які були задіяні у збереження християнської віри, та заподіяла багато інших зловживань. Проте героїчна постава нечисленного тоді духовенства, якому дозволили вести душпастирство у декількох храмах, і постава вірних, які трималися Церкви, зберегла неперервність нашої історичної присутності. Перебуваючи у єдності з Папою Римським, але будучи позбавленим присутності єпископів - в той же час були вірними Богові, Хресту та Євангелії.

Після 25 років, розважаючи минуле, хочу разом з Вами дякувати Богу за свідоцтво життя, велич і відважність кардинала Мар’яна Яворського, сьогодні архієпископа-сенйора, який із запалом взявся рятувати духовну спадщину. Це були дуже важкі часи. Свобода, яка народжувалася, принесла нову перспективу і в той же час великі вимоги. Храми, які повертали Церкві, були зруйновані та знищені. Парафіяльні спільноти потребували душпастирів, яких бракувало. Варто згадати і усвідомити, що всі ці труднощі лягли на плечі нового митрополита. Тому із ще більшою повагою та шаною дивимося сьогодні на Кардинала Мар’яна Яворського. Це він запросив в Україну перших священиків-місіонерів, а також чернечі чоловічі та жіночі згромадження з Польщі. Це він заснував Вищу Духовну Семінарію, щоб формувати нових священиків, організував працю парафіяльних структур, Митрополичої Курії і Єпископського Суду. Потурбувався також і про дуже потрібну матеріальну допомогу для повернутих святинь і побудову нових храмів. Неможливо перерахувати всіх заслуг Кардинала Мар’яна, але з впевненістю за кожну можна подякувати.

Головні подячні урочистості відбуватимуться 10 вересня і будуть пов’язані із щорічною процесією на честь блаженного Якова Стрепи, покровителя Львівської Архідієцезії, на яку вже сьогодні всіх Вас запрошуємо до Львова. 

Брати і Сестри!

Нехай радісне „Te Deum” («Тебе Бога прославляєм») лунає сьогодні у кожному храмі України. Нехай опіка Матері Божої Милосердної та інших Покровителів охороняє нас від спокус зла і буде джерелом надії на дальші роки життя. Нехай наша спільна молитва буде подякою Господу за кожного священика, Богопосвячену особу, семінариста і численних мирян, які творять останні роки історії Католицької Церкви в Україні. Завданням для нас, тих хто сьогодні живе і продовжує відновлену 25 років тому справу євангелізації, фундаментом якої є служіння багатьох післявоєнних священиків, нехай буде відповідальне життя на славу Всемогутнього Бога і благо Святої Церкви. Нехай нас не засоромиться історія, а наступні покоління нехай будують свою віру на прикладі нашого життя і служіння. Молімося за себе взаємно, щоб наша Церква зростала у благодаті в Бога та людей.

Випрошуючи щедроти Божих ласк, опіки Богородиці і наших Покровителів, на святий ювілейний час і весь Господній 2016 Рік всіх Вас від щирого серця благословляю: в Ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

+ Мечислав Мокшицький

Львівський Римсько-Католицький Митрополит

Львів, 14 січня 2016 року


 Хто ми?

 

Герб Салезіянського Згромадження

 

  Порядок Богослужінь:

Понеділок

18.00 - Свята Меса на українській мові

Вт. Ср. Пт. Сб.

10.00 - Свята Меса на польській мові
18.00 - Свята Меса на українській мові

Четвер

10.00 - Свята Меса на польській мові
15.00 - Свята Меса на українській мові

Неділя

9.00 - Свята Меса на польській мові
11.00 - Свята Меса на українській мові 
13.00 - Свята Меса для дітей
18.00 - Свята Меса на українській мові

 

Служіння лекторів

 

 

 Катехеза